Маркетолог онлайн-маркетплейса для покупки автобусних квитків Busfor.ua Катерина Боровська провела невелике дослідження і з’ясувала, заради яких страв варто подорожувати в різні регіони країни.
Національна кухня нерозривно пов’язана з культурою місця, де готується їжа. Будова українського домашнього вогнища історично налаштовувала на приготування тушкованої, вареної і печеної їжі. Навіть козаки, коли приносили додому дичину, не смажили її на рожні, як зробили б німці, а варили з неї юшку.
Разом з тим, Україна – це про розмаїття, тому описати її одним словом неможливо. Наша країна унікальна у своїй різноманітності: з півночі на південь, із заходу на схід змінюються ландшафти, звичаї і, певна річ, кухня. Про українські страви – насичені і поживні – відомо багатьом іноземцям. Гості з-за кордону вже знають, що тут їх тепло зустрінуть, обігріють і добре нагодують. Чим саме – залежить від регіону, куди вирушить мандрівник.
Центр
Центральні області країни пишаються виробами з тіста. Вареники та галушки, пампушки з часником не раз ставали повноправними героями відомих творів. У Полтавській області особливою популярністю користуються галушки і пундики. Пундики – тонкі коржі, замішані на яйцях і кефірі – бувають як солодкі, так і солоні, смажені у сметані з цибулею або посипані цукровою пудрою. Цю страву дуже любив Григорій Сковорода.
Головна «фішка» Черкаської області – суп-капусняк. Місцеві жінки використовують цю страву для корекції фігури: черкащанки впевнені, що капусняк допомагає схуднути. Суп користується успіхом у азіатських гостей завдяки своїй гостроті. Зазвичай капусняк готується з нежирної свинини, пшона, картоплі і, звичайно, квашеної капусти. Готова страва за густотою має нагадувати куліш. Як то кажуть – щоб ложка стояла.
Схід
Східна частина нашої країни славиться борщем і холодником, причому рецептів останнього супу тут більше п’ятдесяти. Що таке стандартна окрошка: відварне м’ясо, редис, зелень, огірки і варені яйця заливаються квасом зі сметаною. Дехто любить використовувати замість сметани майонез, а хтось заливає мінеральною водою і сироваткою – варіантів безліч. Борщ зазвичай подається холодним, а жителі сходу люблять його в гарячому вигляді.
Ніяке свято не обходиться без традиційної страви східної України – гомілки по-донбаськи. М’ясо попередньо маринується в солі і перці, після чого його запікають або у фользі, або в листковому тісті протягом декількох годин. У луганській області голяшку маринують у майонезі з цибулею і смажать у сковороді. У Дніпропетровській області жителі дуже поважають традиційні єврейські страви, наприклад форшмак.
Захід
Кухня західних областей заслуговує на особливу увагу: там готують багато і неймовірно смачно. Зіркою західноукраїнської кухні можна сміливо назвати чанахи – буковинську м’ясну страву з копчених ребер. Шари м’яса чергуються з шарами картоплі, квасолі і цибулі. Тушкується чанахи зазвичай у горщику в печі, тому набуває невимовного аромату. Але печі є не в кожній хаті, і місцеві давно з’ясували: чанахи, приготоване в каструлі, теж виходить дуже смачним.
Жителі Тернопільської області – віддані фанати вареників. Логічно, що варіацій начинки тут безліч. Крім традиційної капусти, картоплі і сиру тернополяни начиняють вареники квасолею і навіть гречкою. Місцеві «набили руку» і готують улюблену страву за лічені хвилини. Для різноманітності вареники іноді змінюються печеною картоплею і різними домашніми ковбасками. Для всього західного регіону важливі традиції, особливо на Різдво, тому святкове меню завжди однакове: картопля з часником, тушкована капуста з м’ясом, голубці і холодець. Іноді стандартний набір поповнюється маринованими грибами і огірками.
Північ
Якщо вирушити у північну частину України, практично на кордон, там жителі з гордістю готують печеню – українську версію жаркого. Страва готується в горщику. До складу зазвичай входить свинина або яловичина, картопля і квашена капуста. Люблять печеню не лише сільські жителі. Уродженці Чернігова з любов’ю готують цю страву за рецептурою, що переходить з покоління в покоління. Ще одна істинно чернігівська страва – пироги з калиною.
Житомирська область порадує тих, хто любить просту їжу. Тут їдять страви, поширені по всій країні і зрозумілі кожному українцеві: картопля з салом, смажена курка, салати з овочів. І все ж є одна особлива страва, яку на Житомирщині люблять і з гордістю готують для іноземних гостей. Це деруни – картопляні оладки. Їх часто супроводжує піджарка з цибулі і підчеревини. До речі, в місті Коростень проходить Фестиваль дерунів, і смачній страві навіть встановили пам’ятник.
Південь
На півдні країни неймовірно колоритна кухня. Не можна сказати, що місцеві жителі дотримуються якоїсь певної традиції, що належить одній народності. Тут поширені, наприклад, кавказька і кримськотатарська кухні. Жителі півдня люблять долму – голубці, загорнуті у виноградне листя. Користується попитом лагман. Господині власноруч роблять домашню локшину, а потім додають її у м’ясний бульйон разом з овочами і зеленню.
На березі Азовського моря практично жодна страва не обходиться без болгарського перцю: він тушкується смажиться і запікається. Характерна відмінність регіону – їжа тут гостріша і перченіша, ніж в інших областях. Улюблена страва місцевих – млин, який не варто плутати з млинцями. Дуже тонке тісто начиняється сиром із вершковим маслом. Отриманий рулет запікається в духовці. Жителі Запорізької області готують млин перед Новим роком.
Є й одеська кухня. Місто, яке будувалося греками, італійцями, французами, ввібрало в себе безліч культур і кулінарних традицій. Тут однаково люблять морепродукти, хумус і форшмак, піцу і випічку. Битки з тюльки з цибулею і зеленню, фарширована риба і перці з часником – запахи цих страв доносяться влітку з кожної веранди.
Українська кухня – предмет гордості для кожного з нас. Святкові столи в кожному регіоні країни ломляться від численних смачних страв, а гості завжди ситі. Тут кожен може знайти щось своє – потрібну для себе гостроту, смак і аромат. І в цьому ми унікальні.